2024.04.23. - Béla

Washingtonban is egybekelhetnek már az azonos nemû párok

Már Washingtonban is egybekelhetnek a keddi naptól az azonos nemû párok egy múlt héten megváltoztatott törvénynek köszönhetõen.
Az amerikai fõváros - mint önálló szövetségi kerület - Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire és Vermont állam után a hatodik olyan térség az Egyesült Államokban, ahol engedélyezik az azonos nemûek házasságát.

A meleg és leszbikus párok múlt szerdán fordulhattak elõször házassági engedélyért a bírósághoz, ám mivel az engedély kiadása legalább három munkanapot vesz igénybe, az elsõ házasulandók kedden kaphatták meg a ceremóniához szükséges papírokat.

A bíróság szóvivõje szerint keddre 150 pár rendelkezett a megfelelõ engedéllyel.

A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transznemûek képviseletével foglalkozó Human Rights Campaign szervezet irodájában reggelre három esküvõt jegyeztek elõ, de többen közölték, hogy szertartásra nincs szükségük - korábban megtartották -, már csak a törvényszéki igent akarják kimondani.

A bíróságon mindössze egy 15 személy befogadására alkalmas házasságkötõ terem van, de az ugyancsak zsúfolt lesz a következõ hetekben. Rendesen négy-hat esketést végeznek naponta, de a számítások szerint ez most jó ideig legalábbis megduplázódik.

Az azonos nemûek ceremóniájára készülve a hivatalos esküvõi szöveg befejezõ szavait is megváltoztatták. Ahelyett, hogy a párt "férjnek és feleségnek" neveznék, "törvényes házasokká" nyilvánítják õket - mondta a szóvivõ.