2024.03.29. - Auguszta

Magyar íjászok megdöntöttek egy 1226-ban felállított íjászrekordot

Két magyar sportoló megdöntött egy 1226 óta érvényes íjászrekordot a Nyílegyenes Távlövõ Bajnokságon, az íjász távlövés rekordját még a Mongol Birodalomban állították fel.
A versenyt 50 résztvevõvel tartották meg Budapesten szombaton.
A bajnokságon a Mónus József - Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, 6 méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot - mondta el Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetségének alelnöke.

Tájékoztatása szerint a versenyzõk az íjat és a nyílvesszõt saját maguk készítik. A páros egyik tagja a "lövõ". A versenyen használt 82 font húzóerejû íj Mónus József munkája, s õt dicséri a rekordot megdöntõ lövés is, az úgynevezett rövid nyílvesszõt pedig Grózer Csaba készítette. A 784 éve felállított rekordot megdöntõ távot egyébként 4,5-5 másodperc alatt tette meg a nyílvesszõ, rövidebb idõ alatt, mint egy 60 kilométeres óránkénti sebességgel haladó gépkocsi.

A hagyományos íjászat egyik ágának számító, kizárólag az emberi erõt, ügyességet kihasználó távlövõ versenyekre három éve készül együtt a páros. Tavaly õsszel már jó eredményt értek el, akkor 461,5 méterre sikerült Mónus Józsefnek lõnie.

Az íjász távlövés eddigi rekordját 1226-ben állította fel a kelet-tadzsikisztáni Sartaulban Dzsingisz kán egyik gyõzelme alkalmából rendezett versenyen egy Esunkhei nevû íjász. 335 aldnyi - 502,5 méter - távolságra röpítette nyílvesszejét.

A teljesítményt emlékoszlopon örökítették meg, a Dzsingisz kán köve néven ismert emléket a szentpétervári Ermitázs Múzeumban õrzik.