2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Plasztináltatná magát halála után Gunther von Hagens

Saját testét is konzerváltatni akarja halála után a híres holttestpreparátor, Gunther von Hagens.
A plasztináció eljárásának kidolgozója utódaira bízza, milyen testhelyzetben örökítik meg. Tetszik neki fia felvetése is, mely szerint szeletekben kellene szétosztania testét szerte a világon.

Von Hagens felesége, Angelina Whalley elképzelhetõnek tartja, hogy férje plasztinált teste majdan a Körperwelten (Testvilágok) kiállítás bejáratánál fogadná a látogatókat.

Gunther von Hagens 1977-ben fejlesztette ki áttörõ tartósítási technikáját, mely szerint az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után mûanyaggal tette a preparátumokat idõtállóvá. Ez az eljárás a plasztináció. 1996-ban tartotta elsõ kiállítását különlegesen elkészített preparátumaiból Japánban, mely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett. Azóta emberek ezrei próbálják felajánlani testüket von Hagensnek, aki küzdve az állandó ellenállással, járja a világot, hogy népszerûsítse az emberi test szépségét ebben a sajátos mûvészeti megközelítésben.

Munkája erkölcsi határairól von Hagens elmondta: "sohasem embertelenítenék el egy plasztinált testet. Nem állítanék százszorszépeket egy húgyhólyagba, nem készítenék karfiolt agyból vagy karneváli maszkot gyomorból".