2024.04.25. - Márk

Újabb fejlemények Polanski ügyben

Roman Polanski ügyvédei újabb kérvényt nyújtottak be a rendezõ felmentésére, az ellene zajló bírósági ügy beszüntetésére. A beadványban új bizonyítékokra hivatkozva több ponton támadták az eljárást.
A rendezõ már több mint száz napja várja svájci házi õrizetben, hogy eldõljön kiadatásának ügye. A Los Angeles-i ügyészség 32 évvel ezelõtt egy 13 éves lányon elkövetett liliomtiprás miatt akarja felelõsségre vonni, mivel annak idején 42 napos elzárás után Franciaországba szökött az ítélethirdetés elõtt.

A Los Angeles Times beszámolója szerint az ügyvédek a három évtizeddel ezelõtti eset ügyészének közelmúltbeli titkos vallomására hivatkoztak, amelybõl kiderült, hogy eljárási hibák miatt annak idején többször megpróbálta leváltatni a bírót, de felettesei utasítására végül elállt tõle. Az ügyvédek kezdeményezték, hogy az akkori eljárási - bírói és ügyészi - hibák kivizsgálására nevezzenek ki rendkívüli ügyészt.

A védelem a kérvényben arra is rámutatott, hogy az ügyben jelenleg eljáró ügyész félretájékoztatta a svájci hatóságokat. A svájci törvények ugyanis csak súlyos esetben, illetve várhatóan hat hónapnál hosszabb börtönbüntetéssel járó ügyekben teszik lehetõvé a kiadatást, míg a vádalkut kötött, magát bûnösnek valló Polanskira annak idején nem várt volna 90 napot meghaladó büntetés.

A svájci hatóságok tavaly szeptemberben tartóztatták le a 76 éves rendezõt nemzetközi elfogatóparancs alapján. Polanski 69 napot töltött rács mögött, mielõtt házi õrizet alá helyezték gstaadi alpesi nyaralójában. A svájciak az év elejére ígértek döntést kiadatása ügyében, ám közben arra az álláspontonra helyezkedtek, hogy csak akkor adják ki az Egyesült Államoknak, ha kiderül, hogy hat hónapnál hosszabb börtönbüntetés vár rá.

A rendezõ ügyvédeinek elõzõ kérvényeit, amely arra irányultak, hogy az ügyet Polanski távollétében tárgyalják, illetve a 32 évvel ezelõtti eljárás hibái miatt töröljék azt, korábban elutasította a Los Angeles-i bíróság.