2024.04.25. - Márk

Kevesebb sört isznak a csehek, csõdbe mennek a fogadók

Nagyjából minden tizedik csehországi kocsma kénytelen volt tavaly bezárni, és a piac visszaesésérõl számoltak be a csehországi sörgyárak is.
Az ok: a gazdasági válság következtében folyamatosan csökken a sörfogyasztás - írta a hét végén a Lidové Noviny címû cseh napilap.

„A fogadók egymás után zárnak be, a válság hatásai kézzelfoghatók. Ez a legnehezebb idõszak, amit vállalkozóként valaha is megértem” - mondta a lapnak Alex Novansky, a prágai Vencel tértõl nem messze található Zlatá Hvezda (Arany Csillag) nevû bár tulajdonosa.

Novansky szerint a vancouveri téli olimpia sem javított a keresleten. Régebben a hasonló események idején megnõtt a fogadók és bárok forgalma, ahol a szurkolók tévén követték a versenyeket.

„Februárban jelentõsen visszaesett a piac, kénytelenek voltunk 30 százalékkal csökkenteni a sör árát, hogy eladjuk a megrendelt csapoltsör-mennyiséget, és ne kelljen kötbért fizetnünk. A sört most gyakorlatilag nulla árréssel forgalmazzuk” - tette hozzá.

A másik csapást az állam mérte a kocsmatulajdonosokra. Az éve eleje óta ugyanis Csehországban 1 százalékkal nõtt az áfa, a sör jövedéki adója pedig 33 százalékkal emelkedett. „Az étteremtulajdonosoknak nõnek a kiadásaik, a csökkenõ fogyasztás mellett válságba kerülnek. Tavaly a fogadók 8-10 százalékának kellett beszüntetnie a mûködését” - erõsítette meg a Szálloda- és Éttermi Szövetség elnöke, Pavel Hlinka.

A csehek valóban kevesebb sört isznak - állítják a sörgyárak is. Hosszú évek növekedése óta tavaly mintegy 4,5 százalékkal apadt a forgalmuk, és várható, hogy idén is folytatódik a visszaesés.