2024.04.25. - Márk

Amerikai fiatalok segítenek a jókai romáknak

Amerikai fiatalok keresték fel a dél-szlovákiai Jókát (Jelka), hogy meggyõzzék a helyi romákat, tegyenek azért, hogy megváltozzon az életük - írja az Új Szó címû pozsonyi napilap csütörtöki számában.
A program szorgalmazója Oto Sípos roma aktivista, aki néhány éve költözött Jókára. Az õ révén került kapcsolatba a falu és egy nemzetközi keresztény ifjúsági szervezet, a Fiatalok Küldetéssel (Youth With A Mission).

A szervezet virginiai tagjai látogattak el a napokban Jókára, ahol a kultúrházba invitálták találkozóra a roma családokat. A lap beszámolója szerint a romák elõször idegenkedve fogadták a látogatókat. Mark Kering tanár, a csoport vezetõje elmondta: küldetésük lényege, hogy a fiatalok megpróbálják meggyõzni a helyieket arról, hogy számukra is van remény, a változást viszont maguknak kell kezdeményezniük. Fontos lenne, hogy megértsék, milyen lényeges az oktatás, de a legtöbben eleve abban a hitben élnek, hogy semmi nem lesz belõlük - nyilatkozott az Új Szónak Alberto Melo, az évek óta Szlovákiában élõ brazíliai aktivista.

A találkozón, amíg a szülõkkel beszélgettek, a gyerekeknek foglalkozásokat, bábelõadást tartottak. Sípos rendkívül pozitívan értékelte, hogy csaknem teljesen megtelt a kultúrház, és a romák részérõl igény mutatkozott a további foglalkozásokra is.

Az aktivista azt mondta, bízik abban, hogy sikerül meggyõzni a romákat. A közeljövõben takarítási akciót szerveznek a községben, szeretnék felszámolni az itt-ott kialakult szemétdombokat.