2024.04.19. - Emma

Szaga miatt bocsájtották el

Magasra csaptak az indulatok a németországi Kölnben, mert egy jó nevû cég elbocsátotta egyik építészét, akinek a fõnöknõ szerint túl erõs izzadságszaga volt.
Az 50 éves és próbaidõre alkalmazott Andreas B. a munkaügyi bírósághoz fordult, hangoztatva, hogy nemcsak jogaiért, de méltóságáért is küzd. Elismerte ugyan, hogy a stressz miatt olykor erõsebben izzadt, azt azonban határozottan cáfolta, hogy mindez környezete számára zavaró lett volna. A kollégák szolidaritást vállaltak vele, és aláírás-gyûjtõ kampányba kezdtek elbocsátása ellen. Egyesek azt állították, hogy a fõnöknõ csak azért nem tudta elviselni beosztottja "szagát", mert az többször is ellentmondott neki.

A cég vezetõje mindenesetre alapos indoklást készített, azt állítva, hogy Andreas B. több alkalommal is ápolatlan benyomást keltett, és erõs izzadságszaga mellett piszkos kezeivel, illetve körmeivel tûnt fel. Szakmai kifogást azonban beosztottja ellen nem tudott felhozni, így nem is csoda, hogy az építész ügyvédje felháborodással kommentálta a történteket. Reinhard Bauer szerint olyan szörnyûségrõl van szó, amibõl ha rendszer lesz, a legrosszabbra kell felkészülni.

Mindennek ellenére a munkaügyi bíróság elsõ fokon Andreas B. ellen döntött. A bíróság illetékesei a fõnöknõ érzékeny szaglását nem kommentálták, de azt állították, hogy a próbaidõ miatt joga volt felmondani. Közvetve elismerték ugyanakkor, hogy a felmondási indok meglehetõsen "izzadság szagú", ezért a csalódott építésznek azt ajánlották: még négy hónapra folyósítják fizetését, és a felmondási indoklásból törlik az izzadságszagra való utalást.

Ezt azonban Andreas B. a leghatározottabban elutasította, hangsúlyozva, hogy harcolni fog becsületéért.

A közelmúltban Berlinben váltott ki nagy felháborodást, hogy egy tekintélyes vállalat vezetõje azért mondott fel titkárnõjének, mert az egy fogadás után a tálcáról leemelt és elfogyasztott egy húsos táskát.