2024.03.29. - Auguszta

Szabad Fucking Hell néven sört forgalomba hozni

Szabad Fucking Hell néven sört forgalomba hozni - mondta ki az európai védjegyek engedélyezésében illetékes, spanyolországi székhelyû Belsõ Piaci Harmonizációs Hivatal.
A döntés értelmében nem tagadható meg a védjegyoltalom arra hivatkozva, hogy a terméket gyártó ország nyelvétõl eltérõ nyelven az elnevezés egészen más jelentéssel bír.

Fucking felsõ-ausztriai település, Salzburg közelében. Egy német sörfõzde õsszel akarja piacra dobni világos - vagyis "hell" - típusú sörét, amelyet e településrõl kíván elnevezni.

Angolul azonban a fucking szó erõsen obszcén jelentésû - bár az u-t rövid á-nak ejtik. Ráadásul a hell szó poklot jelent angolul, tehát a Fucking Hell elég mellbevágó jelzõs szerkezetnek tûnik. Németül azonban ártatlanul csak arra utal, hogy "fuckingi világos" sörrõl van szó.

Fuckingban találhatók egyébként az Európai Unió talán legszilárdabban bebetonozott helységnévtáblái, mert azokat korábban rendszeresen ellopták. Helyi népszavazáson 2004-ben elutasították a település nevének megváltoztatását célzó javaslatot.