2024.03.29. - Auguszta

Mellimplantátumokat hívnak vissza Franciaországban

Mellimplantátumainak visszahívására kényszerül egy francia gyártó, amelyrõl vizsgálat derítette ki, hogy félretájékoztatott az implantátumokban lévõ szilikonnal kapcsolatban.
A már megmûtött nõkre újabb beavatkozás várhat, becslések szerint Európa- és Amerika-szerte több tízezer nõt érint az ügy. A dél-franciaországi cég 66 országba exportálja termékét.

A gyártó PIP nem engedélyezett szilikont használt. Ellenõrzés derített fényt arra, hogy a cég nem a feltüntetett anyagot, hanem mást tölt az implantátumokba - számolt be a Le Parisien címû lap szerdán. Az anyag a "legkevésbé sem felelt meg az elõírásoknak" - mondta Jean-Claude Ghislain, a francia egészségügyi biztonságért felelõs Affsaps ügynökség munkatársa.

A csalásra orvosok jöttek rá, miután szokatlanul sok nõnél szakadt el az implantátum, így utólagos operációra szorultak. Az Affsaps ezek után elrendelte a termék visszahívását. A nõket értesítik, mindannyiukra mammográfiás vizsgálat vár.

Saját forrásai szerint a PIP 1992 óta 200 ezer mellimplantátumot adott el, az engedély nélküli szilikont 2006 óta használták. Franciaországban mintegy félmillió nõ nagyobbítatta meg mellét, közülük 30 ezer kaphatott PIP-implantátumot. A gyártó ellen már az ügyészség is vizsgálódik.

"Miután az implantátum elszakad, a mell deformálttá válik, ezért újabb mûtétre van szükség. Emellett heveny gyulladás alakulhat ki" - mondta Ghislain.

A szilikon normális esetben nem okoz betegséget, a gyártó által használt szilikongél tulajdonságai felõl azonban kétségek vannak.