2024.04.25. - Márk

Törvényben korlátozná a pattogatott kukorica árát egy izraeli képviselõ

Törvényben korlátozná a pattogatott kukorica és más, mozikban kapható rágcsálnivalók árát egy izraeli képviselõ.
"Nem kellene a publikumnak jelzálogot felvennie a házára, ha egy italt meg snacket szeretne venni a filmnézéshez" - példálózott javaslata indoklásaként Carmel Schama, a kormányzó Likud párt képviselõje.

A knesszetben ülõ politikus kijelentette, hogy törvényjavaslatát a kormánypárti és az ellenzéki képviselõk is támogatják.

Schama elképzelése szerint az árszabályozás nemcsak a mozikat, hanem más rendezvényhelyszíneket, így például sportcsarnokokat és stadionokat is érintene.

Az izraeli filmszínházakban egy nagy adag pattogatott kukorica átszámítva valamivel több mint 1000 forintba kerül. Ez durván kétszerese a szupermarketekben fizetendõ árnak, és mintegy tízszerese az otthon készített pattogatott kukorica költségének.

A moziüzemeltetõk populista húzásnak nevezték Schama javaslatát, amely szerintük semmibe veszi a szabad piac szabályait. Jaakov Cohen, az ország egyik legnagyobb mozikomplexumának tulajdonosa a lapnak azt mondta, hogy a filmszínházak jóformán semmit sem keresnek a belépõjegyekkel, így az étel- és italárak korlátozása az egész ágazatot tönkretenné.