2024.04.19. - Emma

Csaknem kiürítettek egy jordániai várost vicc miatt

Csaknem kiürítettek egy kisvárost Jordániában egy tréfa miatt, mely szerint 3 méter magas földönkívüli lények lopóztak a településre éjszaka.
A látogatásról az al-Gad címû helyi lap adott hírt még április elsején. A tréfa által elindított eseményfolyamról azonban csak hétfõn nyilatkozott a város polgármestere, Mohammed Mleihan. Bevallotta, hogy õ is elhitte a hírt, miszerint Dzsafr városa mellett idegen ûrhajó - vagy legalábbis azonosítatlan repülõ tárgy, azaz UFO - szállt le, abból pedig hatalmas ûrlények léptek ki. A polgármester biztonsági erõket küldött az idegenek felkutatására, a gyerekek másnap nem mentek iskolába, szüleik rettegtek, hogy megtámadják õket a földönkívüliek, a hatóság pedig kis híján mindenkit evakuált a városból.

Utólag a jordániai belbiztonsági szolgálat emberei is megszólaltak az ügyben - bár névtelenségbe burkolózva - és megerõsítették, hogy csaknem belekezdtek Dzsafrban a vészhelyzetek kezelésére szolgáló akcióterv megvalósításába.

A polgármester kilátásba helyezte, hogy pert indít a lap ellen, amely viszont azzal védekezik, hogy hírérõl ordított: csak tréfa.

Emlékezetes, hogy hasonló pánikot okozott az Egyesült Államokban Orson Welles amerikai filmes óriás 1938-ban rádiójátékával, mely élõ adásban közvetítette, ahogy marslakók megszállják a Földet. Az amerikaiak közül jó páran fegyverre kaptak, hogy megküzdjenek az idegenekkel.