2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Psota Irén többször is vállalta a tiltott abortuszt

Kiderült a fájó titok - A népszerû színésznõnek nem született gyermeke, de ez nem jelenti azt, hogy nem is esett teherbe. Psota Irén ugyanis a negyvenes évek végén több tiltott abortuszt végeztetett el magán. Makk Károly filmrendezõ kedveseként Psota Irén többször is vállalta a kockázatos abortuszt az ötvenes évek elején.
Akkoriban igen viharos volt a kapcsolatuk, mégis összekötötték hivatalosan életüket. Annak ellenére is, hogy a rendezõ egyszer saját bevallása szerint úgy felpofozta Psotát, hogy az máig állítja: süket a fél fülére.

Makk Károly gyors egymásutánban többször is teherbe ejtette a színésznõt, aki valójában akart gyermeket tõle, akár nyolcat is, de a fiatal rendezõ húzódozott - mondván, még csak elsõéves és lakásuk sincsen. Irén pedig nem akarta elhagyni õt. El kellett vetetni a piciket, ami akkoriban tiltott volt, és börtön járt volna érte. Öt éven át az ment, hogy alig tért haza a mûtétrõl a színésznõ, párja az ágyba cipelte. Az esküvõt csak 1953-ban tûzték ki - írta meg a Napi Ász.

Psota Irén színmûvésznõ tavaly ünnepelte nyolcvanadik születésnapját - A Magyar Televízió portrémûsorral és egyik, Buborékok címû tévéfilmjével köszöntötte még a nagy nap elõtt.

Psota Irén a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes mûvész. Gyermekkora óta színészi pályára készült, és elõször Dávid Irén néven játszott. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolát. Már ebben az évben leszerzõdött a Madách Színházhoz. 1980-ban a Népszínház, majd három évvel késõbb a Nemzeti Színház tagja lett, de 1990-ben visszatért a Madáchba.

Itt olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint Kiss Manyi, Tolnay Klári, Pécsi Sándor és Gábor Miklós. Elsöprõ sikert aratott komikaként és drámai szerepekben is. Nemcsak színpadon, számos filmben is szerepelt. A Frédi és Béni címû rajzfilmsorozat Vilmájának jellegzetes, mély hangja is az övé.