2024.04.20. - Tivadar

Az elsõ szerelmük után nyomoztatnak a japánok

Rég nem látott elsõ szerelmük felkutatásához nyújt segítséget ügyfeleinek egy japán magánnyomozó iroda.
A tevékenységi körét már nevében hirdetõ Elsõ szerelem nyomozóiroda Ószaka városának Csúó kerületében mûködik, vezetõje egy 56 éves hölgy, Szato Acuko. "Természetesen elõfordulhat, hogy nem a megadott személy volt az elsõ szerelem, de 95 százalékos biztonsággal megtaláljuk azt az embert, aki a megbízó emlékeiben él" - mondja irodájában, ahol gúlában állnak a telefonkönyvek.

Mostanra hét alkalmazottat foglalkoztató vállalkozását 1988-ban alapította, elõtte egy iskolai szemléltetõeszközöket gyártó cégnél és egy kutatóintézetnél dolgozott. Az ügyfelektõl indulásként 55 ezer jent (körülbelül 115 ezer forintot) kérnek, ez fedezi egy lakás bérleti díját, késõbb további 55 ezer jen (nagyjából 104 ezer forint) sikerdíjat számláznak ki, ha megtalálták a keresett személyt. Az iroda Ószakán kívül más prefektúrákban is nyomoz, és mostanáig mintegy 20 ezer esetük volt. Közrendbe ütközõ, tisztességtelen vagy diszkriminatív ügyeket nem vállalnak.

"Sokan fordulnak hozzánk, hogy keressük meg azokat az embereket, akiknek a sorsa már régóta foglalkoztatja õket vagy adjunk át nekik egy rövid üzenetet" - meséli Szato, de számos olyan kérés is befutott hozzájuk, hogy kutassák fel a II. világháború alatt eltûnt võlegényt vagy bajtársat. Mostanában egyre többen vannak azok is, akik nem tudják elfogadni, hogy választottjuk durván visszautasította õket, ezért azt várják az irodától, hogy minden kétséget kizáróan megerõsítse: kikosarazták.

Az iroda havonta körülbelül 20 olyan megbízást kap, amikor az ügyfél emlékeiben élõ személyt kell megkeresni, de házasságon kívüli viszonyokkal és a különbözõ szektákból kiszállni akarók ügyeivel is foglalkozik.

Szato jelenleg jogot tanul, mert akadnak megbízások, amelyek könnyen perekbe torkollhatnak, ezért most idõnként együtt kell mûködnie jogászokkal.

"Segíteni akarok azokon, akik megbíznak bennem" - hangsúlyozza. Vállalkozásának ötlete azután fogalmazódott meg benne, hogy egy magánnyomozó irodával meg akart kerestetni egy férfit, akivel még az 1970-es évek diákmozgalmában találkozott. Ott azt mondták neki, hogy a nyomozás díja naponta 30 ezer jenbe (csaknem 63 ezer forintba) kerül és az összköltség megjósolhatatlan.

Szato elmondta, hogy munkáján keresztül erõs személyes kapcsolat alakul ki közte és ügyfelei között. "Vannak olyanok, akik egy rég nem látott ismerõsrõl szeretnének hallani, de egyszer csak azon kapják magukat, hogy tanácsot kérnek: most hogyan viselkedjenek ezzel a szeretett személlyel".