2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Magyar férfi Szlovákia egyik legjobb nõvérkéje

Kovács János, a szlovákiai Lekéri Pszichiátriai Kórház fõápolója lett az Év egészségügyi nõvére 2009 verseny ezüstérmese, tehát szakmájában az ország egyik legjobbja.
Az elmegyógyintézetekben nem szokatlan a férfi munkaerõ ezen a poszton, a megmérettetés utolsó fordulójában azonban harminc jelöltbõl egyetlen férfiként pályázott az 53 éves Kovács János az elismerésre.

Tizenhat tagú zsûri állította fel a sorrendet a pályázók között a benyújtott videó anyag, az írásbeli hitvallás, valamint a felettesek és a kollégák véleménye alapján.

A fõápoló a lapnak elmondta, hihetetlen, hogy a negyvenezer regisztrált egészségügyi nõvér közül ott lehet a legjobbak között.

Kovács János Nagyölveden (Vel'ké Ludince) született, Lekéren (Hronovce) él, Oroszkán (Pohronsky Ruskov) dolgozik. Egy véletlennek köszönheti, hogy megtalálta igazi hivatását. Gyermekkorában két alkalommal is reumás lázrohammal került kórházba hosszabb idõre. Segített a többi gyereknek, gondoskodott a kisebbekrõl, mindenki számíthatott rá, aki rosszabb állapotban volt, mint õ. Aztán elvégezte a nyitrai egészségügyi középiskolát – az osztályban 32 lány és három fiú volt.

1976 óta dolgozik a lekéri elmegyógyintézetben, felesége nõvér, fia belgyógyász. Kovács János 1997-tõl vezeti az Oroszkára kihelyezett ápolási osztály férfirészlegét. Tíz nõvér és öt gondozó munkáját irányítja. Az osztályon negyven beteget ápolnak.