2024.04.18. - Andrea, Ilma

Vulkánkitörés miatt leállt a brit légi közlekedés

Súlyos károkat okozhat a repülõgépek hajtómûveiben az a hamu, melyet egy izlandi vulkánkitörés után Skandinávia és Nagy-Britannia felé hordott a szél. A szigetországban teljesen leállt a légi közlekedés.
Több hazai járatot is törtöltek csütörtökön egy izlandi gleccservulkán kitörése miatt. Az Eyjafjallajokull vulkán kétszáz év után tört ki, hatalmas hamufelhõt kibocsátva, és a szakértõk szerint nem kizárt, hogy lesz még folytatása. A vulkáni hamut Skandinávia és Nagy-Britannia felé sodorta a szél, emiatt több száz járatot töröltek, Nagy-Britanniában teljesen leállt a légi közlekedés, amire 2001. szeptember 11-e óta nem volt példa. A vulkánkitörés miatt kilenc járatot töröltek Ferihegyen.

A hamu ráadásul nem csupán a látási viszonyokat rontja nagy mértékben, de a gépek hajtómûvében is súlyos károkat okozhat. – Több mint fél millió, utazni kívánó embert érintenek a változások, de meg kell értenie mindenkinek, hogy az õ biztonságuk érdekében cselekszünk. Szeretnék csütörtök estére helyreállítani a légi közlekedést, de most minden a szél irányától függ! – mondta a brit Nemzeti Közlekedési Hatóság szóvivõje, Richard Taylor a Daily Mailnek.

A reptereken azt tanácsolták az utazóknak, hogy még indulás elõtt próbáljanak tájékozódni, hogy ne kelljen órákat – vagy akár napokat – a terminálban tölteniük. A vulkán kitörése következtében egyébként egy hatalmas jégmezõ is olvadni kezdett, így az áradásveszély miatt nyolcszáz embert kiköltöztettek a térségbõl.