2024.04.16. - Csongor

Agytumort okoz a mobil

Egy friss kutatás eredménye szerint azoknál, akik több mint tíz éve használnak mobiltelefont, igen nagy a kockázata az agydaganatnak. Az évek óta vitatott kérdésre tehát, miszerint valóban veszélyt jelentenek-e egészségünkre a mobilok, az Interphone-tanulmány 13 országból kapott adatai alapján igennel válaszoltak a kutatók.
Vannak országok, ahol rendkívül komolyan veszik a szakemberek eredményeit: a franciák például már betiltották az általános iskolákban a mobiltelefon-használatot, Angliában pedig felhívták a figyelmet az esetleges következményekre.

De mi a helyzet nálunk?

A praxisukban elõforduló esetek alapján kijelenthetik-e a magyar orvosok azt, hogy a többet mobilozó betegeik körében nagyobb számban fordul elõ agytumor? Dr. Mangel László, a pécsi Onkoterápiás Centrum Igazgatója óvatos választ adott kérdésünkre. Mint elmondta, a hazai közegészségügyi szakembereket is évtizedek óta komolyan foglalkoztatja, hogy van-e daganatkeltõ hatása az olyan - sugárzást kibocsátó - technikai eszközöknek, mint a tévékészülék, a számítógép-monitor, a mikrohullámú sütõ, vagy a szóban forgó mobiltelefon.

Egyértelmû állásfoglalás ez idáig nem született a témában, ám az orvos-igazgató az évekig tartó budapesti, és a jelenlegi, Pécsett folytatott munkája során kollégáival együtt úgy tapasztalta: észlelhetõ néhány százaléknyi daganatos betegszám-emelkedés a komolyabb szakmai intellektuális hátérrel rendelkezõ, és így mobiltelefont vélhetõen gyakrabban használók között. -

Megfigyelhetõ, hogy a munkájukból adódóan valamilyen módon nagyobb sugárzásnak kitett, mérnök-, orvos-, számítógépes szakember, mûszerész stb. végzettségûek közül magasabb arányban kerültek ki az ilyen jellegû daganatos betegek az elmúlt években. Ennek azonban természetesen lehetnek idegrendszeri fejlõdéstani okai is. Mindenesetre jól emlékszem arra a betegemre, akinél rosszindulatú agytumort igazoltunk, és amikor közöltük vele a diagnózist, azonnal rákérdezett, hogy vajon okozhatta-e a bajt az, hogy munkája miatt napi 6-8 órán át volt a fülén a mobilkészülék - mesélte az Esti Hírlapnak Dr. Mangel László, aki nem tudott egyértelmû választ adni az azóta már sajnálatosan elhunyt betegének sem.

Az orvos szerint ugyanis a ma már munkaeszközzé vált, egyfajta kommunikációs fejlõdést biztosító, és gyakran nélkülözhetetlen készülékrõl még most sem igazán mernek egyértelmûen tiltó véleményt mondani a szakemberek. Ennek oka, hogy - amint már utaltunk rá - a jó és rosszindulatú daganatok kialakulásában számos, egyéb tényezõ is szerepet játszhat. Arról nem is beszélve, hogy valószínûleg aligha találunk olyan szakértõt, aki kijelentése miatt szívesen vívna szélmalomharcot a hatalmas üzletnek számító mobiliparág ellen.