2024.04.20. - Tivadar

Tovább élnek a velük egyidõs partnert választó nõk

Ha egy nõ sokáig szeretne élni, legjobb, ha magával egyidõs partnert választ - derül ki egy német kutatásból.
Eddig úgy tartotta a közhiedelem, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nõket is fiatalítja, ha partnerük fiatalabb náluk. Csaknem kétmillió dán pár megfigyelésébõl viszont nem ezt a következtetést lehetett levonni - közölte a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet.

A nejüknél hét-kilenc évvel idõsebb férfiak halálozási esélye tizenegy százalékkal alacsonyabb, mint az egyidõs feleségükkel élõ társaiké. Azok a férfiak viszont, akiknek idõsebb a feleségük, hamarabb halnak meg. Ha egy nõ választ hét-kilenc évvel idõsebb társat, halálozási esélye húsz százalékkal lesz magasabb azokénál, akik velük egyidõs partnerrel élnek.

Eddig abból indultak ki a kutatók, hogy aki fiatalabb partnert választ, egészségesebb, és ezért él tovább - magyarázta Sven Drefahl demográfus. A fiatalabb partner ráadásul kedvezõ pszichológiai hatást is gyakorol az idõsebbre. Egy lehetséges magyarázat arra, hogy miért rövidíti meg a nagyobb korkülönbség a nõk életét, az, hogy a fiatalabb férfi választása nem felel meg a társadalmi normáknak, ami szankciókkal jár rájuk nézve.