2024.04.19. - Emma

Átlépte a 2 milliárdot a YouTube napi forgalma

Nem sokkal ötödik születésnapja után a YouTube internetes videomegosztó oldal napi forgalma átlépte a 2 milliárd megtekintést. Ez közel kétszerese a három legnagyobb amerikai televízióhálózat fõmûsoridõbeli nézettségének - hangsúlyozza a társaság, mely egy blog-bejegyzésben közölte a hírt.
A YouTube-ra ma percenként átlagosan 24 órányi tartalmat töltenek fel; ez egy hét alatt mintegy 150 ezer teljes filmnek felel meg.

Az ötéves jubileum alkalmából nemrég indult a YouTube - FiveYear's Channel nevû weboldal, melyen hírességek és egyszerû felhasználók oszthatják meg egymással, hogyan hatott életükre az online videomegosztó. Egy dokumentumfilm-rendezõ feleleveníti többek között, ahogy egy iráni ellenálló a YouTube-ot használta üzeneteinek a külvilág felé való eljuttatására, vagy ahogyan egy rákos férfi videonaplót vezetett a betegséggel folytatott küzdelmérõl.

"Öt évvel ezelõtt egy májusi napon, hónapokon át tartó éjszakázások, tesztelés és elõkészületek után, a YouTube alapítói elindították a youtube.com elsõ bétaverzióját" - idézi fel a társaság a kezdeteket.

A kaliforniai székhelyû céget három PayPal-alkalmazott, Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim alapította 2005 februárjában. Alig 19 hónappal késõbb a Google Inc. 1,65 milliárd dollárért (372 milliárd forint) megvásárolta a társaságot, mely azóta a Google leányvállalataként mûködik, s szakértõk szerint fontos szerepet játszhat a Google internet-televíziós terveiben.