2024.04.20. - Tivadar

A nõkért folytatott harc a férfiak veszte

A tudósok már régóta tudják, hogy a nõk várható élettartama hosszabb a férfiakénál, most már azt is, hogy miért: mindennek a szex és a hódítás az oka.
A férfiak nõkért folytatott versenye, illetve az a kényszer, hogy vonzóak legyenek a nõk szemében, merész, veszélyekkel tarkított stratégiák alkalmazására késztet - számoltak be kutatásukat összegezve a Michigani Egyetem Daniel Kruger vezette kutatói. A vetélkedés élettanilag és a magatartást illetõen is kockázatokat rejt, ami nagyobb arányú halálozáshoz vezet.

"Minél kiélezettebb a pártalálási verseny, annál nagyobb a halandóság a férfiak körében" - mutatott rá Kruger. Közlése szerint alapvetõen két tényezõ felelõs a reprodukciós verseny miatti nagyobb kockázatokért.

Az elsõ az egy idõben több nõvel folytatott kapcsolat. Ez az emberen kívül más fajoknál is megfigyelhetõ. Az embereknél a különbözõ kultúrák eltérõen kezelik a poligámia kérdését, a michigani szakemberek szerint minél kiterjedtebb ez a gyakorlat, annál magasabb a férfihalandóság aránya. Az ilyen társadalmakban a domináns férfiak szinte bármelyik nõt megkaphatják, a versenyben lemaradó férfitársaknak viszont nem jut semmi.

A második tényezõ a gazdasági egyenlõtlenség. A párválasztásban a férfiakat anyagi lehetõségeik szerint mérik fel a nõk, abból a szempontból, hogy a születendõ utód számára kedvezõek legyenek a körülmények. Minél nagyobb a férfiak vagyoni lehetõségei közötti szakadék, annál valószínûbb, hogy fiatalabban halnak meg. A gazdagok azért, mert domináns helyzetben vannak, és az életmódjuk zaklatott, a szegények pedig azért, mert nincs sok esélyük.