2024.04.25. - Márk

Kábítószer a hátsó fertályon

Egy Madridból érkezõ nigériai állampolgár a Ferihegyi Nemzetközi Repülõtér zöldfolyosóján kívánt távozni, ahol a szolgálatot teljesítõ pénzügyõrök kérdésére, hogy van- e bejelenteni valója a vámhatóság részére, nemleges választ adott. Az utas külsõ testi jelei azonban - puffadt has, vörös és vizes szem, ellentmondásos viselkedés, hirtelen hangulat- és viselkedésváltozások, valamint a pénzügyõrök további kérdéseire adott ellentmondásos válaszok - indokolták a tételes vizsgálat elvégzését.
A vámosok a tételes vámvizsgálatot követõen feltételezték, hogy egy újabb kábítószernyelõvel van dolguk, és a férfi testében, testüregében kábítószert vagy kábítószernek minõsülõ anyagot kíván az országba behozni, ezért orvosi vizsgálat elvégzése céljából kórházba szállították. A CT vizsgálat igazolta a vámosok feltételezését, ugyanis az utas szervezetében (béltraktusban) idegen test jelenlétét mutatta.

A nigériai állampolgár testébõl 5 db. kapszulában 178 gramm kábítószergyanús anyag került elõ, amelyrõl a késõbbi vizsgálatok során kiderült, hogy heroint és kokaint tartalmaz. A kábítószernyelést illetõen viszont a vámosok is meglepõdtek, ugyanis a férfi elmondása szerint a kábítószert tartalmazó kapszulák nem a szokásos nyelési módszerrel, a nyelõcsövön keresztül jutottak a beleibe…

A férfi ellen a Vám- és Pénzügyõrség visszaélés kábítószerrel bûncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. Az õrizetbe vételt követõen a bíróság elrendelte a gyanúsított elõzetes letartóztatását.