2024.04.19. - Emma

102 éves volt: meghalt Sztálin kedvenc balerinája

102 éves korában meghalt az orosz balett legendája, Marina Szemjonova - a moszkvai Bolsoj Színház. Szemjonova egyike volt a szovjet korszak elsõ príma balerináinak, akirõl úgy tartották, hogy Sztálin kedvence volt.
"Az orosz balett minden mûvésze mély gyászban van" - közölte Anatolij Ikaszanov a Bolsoj fõigazgatója a RIA Novosztyi orosz hírügynökség küldött közleményében. Szemjonova az 1920-as években kezdte karrierjét, elõbb a leningrádi Kirov ballettben táncolt, majd az 1930-as években Moszkvába ment, ahol a Bolsoj balerinája lett. 1952-es visszavonulásáig maradt a híres moszkvai színház tagja.

Szemjonováról úgy tartották, hogy Sztálin kedvence volt. Annak ellenére is, hogy nem volt hajlandó belépni a pártba. Mégis életben maradt a Nagy Terror idején, az 1930-as években, pedig a férjét, Levon Karahan ismert diplomatát kivégezték, mint a nép ellenségét.

Állítólag egy párizsi utazását azután engedélyezte Sztálin, hogy Szemjonova felkereste a Kremlben. A híres balerina Sztálin halála után sem lépett be a pártba, mert mint az 1990-es években adott egyik interjújában nyilatkozta: mélyen vallásos volt mindig is.