2024.04.19. - Emma

Az elhízás növeli a szexuális problémák kockázatát

A komoly súlytöbblet a hálószobában is problémákat okozhat, különösen a nõk esetében - állítják európai tudósok.
Tanulmányukból kiderül, hogy az elhízott nõk nehezebben találtak maguknak szexuális partnert, mint a normális súlyúak, és négyszer gyakoribb volt náluk a nem kívánt terhesség. Az elhízott férfiak esetében azonban nem a partner megtalálása volt a gond, náluk magasabb arányban fordultak elõ erekciós problémák.

A szakértõk közel tízezer 18-69 éves francia férfit és nõt faggattak ki szexuális életükrõl, és testtömeg-indexük (BMI) alapján elemezték a kapott eredményt.

A kikérdezett elhízott nõk az utóbbi egy évben 30 százalékkal kisebb arányban találtak maguknak szexuális partnert, mint a normál súlyúak. Az elhízott férfiak és a formájukat tartók között azonban alig volt különbség e tekintetben - állapította meg a British Medical Journal orvosi folyóirat szerdai számában publikált tanulmány, amelynek kutatásait számos francia kormányhivatal finanszírozta.

Általában a 18-24-ig terjedõ BMI-vel rendelkezõ emberek testsúlyát tartják egészségesnek. A 25-ös vagy a fölötti testtömeg-indexûeket túlsúlyosnak, a 30-as vagy a fölötti BMI-vel rendelkezõket elhízottnak tekintik.

Korábban már születtek hasonló eredményeket jelzõ tanulmányok. A tudósokat most az lepte meg, hogy mekkora a nemek közötti eltérés, és milyen nagy mértékben befolyásolja a súlytöbblet az emberek szexuális életét.

"A nõk talán toleránsabbak a pocakos férjük iránt, mint a férfiak a gömbölyded nejeik iránt" - fogalmazott Kaye Wellings professzor, a tanulmány egyik szerzõje, a London School of Hygiene and Tropical Medicine intézet munkatársa.

A szakértõk szerint a kövér emberek szexuális életében bizonyos elhízással kapcsolatos fizikai okok és - az önbizalomhiányból és a társadalmi elõítéletetekbõl fakadó - lelki okok kombinációja okozhat problémákat.

Az elhízott nõk kevésbé hajlanak arra, hogy születésszabályozással kapcsolatos segítséget kérjenek, ezért négyszer gyakoribb náluk a véletlen teherbeesés. Az elhízott állapotos nõk és magzataik szintén nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve: gyakoribbak a komplikációk és nagyobb a halálozási arány, mint a normál súlyú nõknél - figyelmeztetett a tanulmány.