2024.03.29. - Auguszta

A CNN-hez szegõdött a szexbotrányba belebukott amerikai kormányzó

A CNN hírtelevízió egy új mûsorának társvezetõje lesz Eliot Spitzer New York állam 2006-ban megválasztott nagyreményû kormányzója, aki két évvel ezelõtt prostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele miatt volt kénytelen megválni tisztségétõl.
Spitzer a The Washington Post 2010-ben Pulitzer-díjjal kitüntetett újságírójával, Kathleen Parkerrel vezet majd az amerikai hírtelevízióban egy hamarosan induló vitamûsort. A bukott politikus a kormányzói posztról való lemondása óta rendszeresen ír a Slate nevû internetes magazinnak, és az HBO "Real Time With Bill Maher" címû mûsorában is rendszeresen szerepel kommentátorként.

New York fõállamügyészeként Spitzer a fehérgalléros bûnözõk egyik legelszántabb üldözõje volt, ezért is nevezték az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejét jelképezõ Wall Street seriffjének. A harmadik legnépesebb amerikai szövetségi állam kormányzói posztjáért a Demokrata Párt jelöltjeként 2006-ben szállt versenybe és gyõzte le John Faso republikánus politikust. 2008 márciusában azonban távozni kényszerült hivatalából, mert a The New York Times címû lap kiderítette, hogy egy prostitúciós hálózat ügyfele volt.

A Fortune üzleti magazin szerkesztõjeként dolgozó Peter Elkind nemrég könyvet is írt a korábban sokak által egy országos tisztség betöltésére is esélyesnek látott demokrata politikusról, beszámolva életének szaftos részleteirõl is. A "Kegyetlen igazság: Eliot Spitzer szárnyalása és bukása" címet viselõ írásból egyebek között az is kiderül, hogy Spitzer kormányzói tisztségébõl való távozása elõtt mintegy 100 ezer dollárt tékozolt el "luxus kategóriájú" prostituáltakra. Az életrajzban szerint amikor a politikus Puerto Ricóba utazott hivatalos látogatásra, ottani "kényeztetésének" biztosítása céljából egy kísérõ hölgy útját is fizette.

New York egykori kormányzóját a média elsõsorban Ashley Dupre-vel hozta hírbe, aki például a Playboyban is megmutatta bájait, és a The New York Post címû újságban a mai napig rendszeresen osztogat tanácsokat a nemi életrõl.

A bûnös "seriff" története a filmeseket is megihlette: a "Férjem védelmében" címû Arany Glóbusz-díjas sorozat Julianna Margulies-szel a fõszerepben egy ügyvédnõrõl szól, akinek politikus férje kénytelen volt távozni hivatalából botrányos "nõügyei" miatt.

Bár az említett alkotások nem engedik feledtetni az emberekkel Spitzer életének botrányos mozzanatait, a közvélemény-kutatással foglalkozó Marist College Institute által áprilisban készített felmérés eredménye arról árulkodik, sokan szeretnék, ha majd egyszer ismét politikusi tisztséget vállalna a kegyvesztett demokrata. A többség azonban kiemeli, hogy egy ilyen irányú törekvést idén még nem tartana jó ötletnek.

Lee Miringoff, a Marist intézet igazgatója elmondta, hogy az egykori kormányzó jövõbeli CNN-es szereplése megteremtheti annak lehetõségét, hogy a közvélemény kedvezõbben ítélje meg õt.

Gyanítható, hogy a "Wall Street-i seriff" a politikai pályára való visszatérésre is felhasználja majd a CNN új tévéprogramját. Legutóbb a Fortune magazinnak adott interjúban elmondta, "hihetetlenül csalódott" a kormányzói tisztség elvesztése miatt, és nem zárja ki, hogy újra visszatér a politikai pályára. "Szeretem a politikát" - fogalmazott Spitzer.