2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A Google mégis behódolt Kínának

Úgy tûnik, mégis van vesztenivalója az amerikai vállalatnak Kínában, mivel feladták korábban szigorúan megfogalmazott elveiket.
David Drummond, a Google vezetõ jogtanácsosa és alelnöke tegnap a hivatalos blogon közölte, hogy változtatnak az év elején bevezetett gyakorlaton, és a google.cn-re bejelentkezõket nem irányítják át automatikusan a hongkongi, nem cenzúrázott oldalra, hanem – a kormányzati elvárásnak reményeik szerint megfelelõen – közbeiktatnak egy oldalt, ahonnan a felhasználó továbbléphet oda, ha akar.

A blogban egy olyan helyzetet vázol fel Drummond, melyet legjobb szándékai ellenére sem tud szépíteni a jogász: a kínai kormányzat számára elfogadhatatlan volt ez az automatikus átirányítás, és azt mondták a cég képviselõinek: ha nem számolják fel ezt a gyakorlatot, akkor a június végén lejáró tartalomszolgáltatói (ICP) licenceket nem hosszabbítják meg. A cégnek döntenie kellett: vagy engednek a nyomásnak, vagy kirakják õket Kínából.

Az új oldal végtelenül egyszerû lesz: egy logó, alatta egy nem mûködõ keresõmezõ, majd egy figyelmeztetõ üzenet, hogy a google.cn átköltözött a google.com.hk-ra. (Érdekesség, hogy jelenleg a próbaoldal teljes felülete link, bárhová kattint az ember, mindenképp bejön a hongkongi cím.)

A kínai kormányzat egyelõre nem kívánta kommentálni a tervezett lépést, így még nem tudni, hogy mindez elegendõ-e számukra, vagy pedig még többet kérnek a Google-tól.