2024.04.18. - Andrea, Ilma

Naomi Campbellt beidézték a hágai Nemzetközi Törvényszék elé

Tanúként kell megjelennie Naomi Campbell szupermodellnek, valamint Mia Farrow és Carol White színésznõknek Charles Taylor háborús bûnökkel vádolt egykori libériai államfõ perében a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elõtt.
A brit modellnek számot kell adnia azokról az állításokról, amelyek szerint Taylor csiszolatlan gyémántokat adott neki egy 1997-es fogadáson. A Sierra Leone-i polgárháború ügyét tárgyaló törvényszék szerdán fogadta el a vád képviselõinek kérését a tanúk beidézésérõl, azt azonban egyelõre még nem tudni, hogy mikor kézbesítik a dokumentumot.

Az ügyészek reményei szerint Campbell, Farrow és Carol White színésznõ meghallgatása alátámasztja majd azokat a vádakat, amelyek szerint Taylornak úgynevezett véres gyémántokkal volt dolga, amikor támogatta a szomszédos Sierra Leone lázadóit az 1991 és 2002 között dúló polgárháborúban. Charles Taylor tagadja a vádakat.

A politikus ügyvédei úgy vélik, a hírességek beidézése "nyilvánvaló hírverés", és most már túl késõ új bizonyítékokat bemutatni azok után, hogy a vád 18 hónappal ezelõtt lezárta az ügyet. A törvényszék viszont elfogadta a vád képviselõinek érvelését, az ügyészek ugyanis állítják: júniusban derült fény új bizonyítékokra.

A szupermodell jogi képviselõjén keresztül azt üzente, hogy nem akar belefolyni az ügybe. Mia Farrow a törvényszékhez eljuttatott írásos állásfoglalásában azt állította, hogy Campbell elmesélte neki: két-három férfi felkereste és átadott neki egy nagyméretû gyémántot, Taylor ajándékát.

Carol White pedig arról számolt be, hogy hallotta amint Taylor arról beszél: gyémántokat akar adni a modellnek.

Az ügyészek szerint Campbell meghallgatása a fegyveres konfliktusban nem érintett tanútól származó közvetlen bizonyítékot jelentene arra, hogy Taylor birtokában csiszolatlan gyémántok voltak.