2024.03.29. - Auguszta

Megvédték a finnek elsõségüket a feleségcipelõ vébén

Megvédte elsõségét a tavalyi gyõztes finn pár a feleségcipelõ világbajnokságon, amelyet tizenötödik alkalommal rendeztek meg a finnországi Sonkajarviban.
Az idei versenyre 13 országból összesen 51 pár jelentkezett, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, sõt az Egyesült Arab Emírségekbõl is érkeztek versenyzõk.

A leggyorsabban ismét a finnek teljesítették a 250 méteres távot. A címvédõ Taisto Miettinen 1 perc négy másodperc alatt futott végig a két akadállyal és egy medencével nehezített pályán. Nem feleségét, hanem barátnõjét, Kristiina Haapanent cipelte hátán. A 45 éves ügyvéd immár 12. alkalommal indult, és elõször tavaly sikerült legyõznie az addigi észt - tízszeres - címvédõt, Alar Vooglát. Az észtek idén is másodikak lettek, a bronzérmet szintén finnek vitték el.

A Helsinkitõl 490 kilométerre északra fekvõ Sonkajarvi állandó helyszíne a viadalnak. Helyi szájhagyomány szerint a verseny eredete az 1800-as évekbe nyúlik vissza, amikor a faluban divat volt a feleségrablás. Mostanra az esemény nemzetközivé vált, és az érdeklõdés is jócskán megnövekedett iránta.