2024.04.20. - Tivadar

Veszélyben II. Erzsébet luxusélete

Egyre olcsóbb a brit monarchia, fenntartása tavaly már alig több mint 60 pennyjébe került minden egyes alattvalónak. A Daily Mail brit lap már arról beszél, hogy az udvarnak vödrökbe kell gyûjteni a mennyezetrõl lefolyó esõvizet.
Az udvar által hétfõn közzétett éves beszámoló szerint a királyság mint intézmény mûködtetésére 38,2 millió fontot (12 milliárd forintot) fordítottak a költségvetésbõl a 2009-2010-es pénzügyi évben, 3,3 millió fonttal - csaknem 8 százalékkal - kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ez azt jelenti, hogy minden brit állampolgár 62 pennyvel járult hozzá a tavalyi pénzügyi évben a monarchia fenntartásához. Az egy fõre jutó költség 7 pennyvel csökkent az elõzõ évhez képest.

Sir Alan Reid, a királynõ udvari kincstárnoka közölte, hogy a királyi család "igencsak tudatában van" az országot sújtó gazdasági nehézségeknek, és a maga részérõl mindent megtesz a költségek csökkentése végett. Ennek részeként például létszámstop van érvényben a monarchia intézményeiben, és üresedések esetén is megfontolják az illetékesek, hogy mindenképpen pótolni kell-e a távozó alkalmazottat - mondta a kincstárnok.

Az általános költségvetési szigor közepette II. Erzsébet királynõ és férje, Fülöp edinburghi herceg személyes dologi költségeire sem jut több pénz, pedig a jelenlegi állami apanázs már a folyó kiadások felét is alig fedezi. A királyi pár évente 7,9 millió fontot (2,7 milliárd forintot) kap a Civil Listrõl, vagyis az uralkodó és férje személyes hivatalos költségeire elkülönített állami keretbõl. Az összeget húsz éve nem emelték, ám ez idõ alatt a brit kiskereskedelmi árindex - vagyis a Nagy-Britanniában használatos, széles merítésû inflációs mutató - 80 százalékkal emelkedett.

A királynõ és az edinburghi herceg állami kötelezettségeinek éves költségei jelenleg már 7 millió fonttal meghaladják a kormányzati juttatás összegét. A hiányt egyelõre a Civil List vésztartalékából fedezik, ám 2012-re - éppen II. Erzsébet királynõ trónra lépésének 60. évfordulójára - várhatóan ez is kimerül.

Utazásokra például idén 3,9 millió fontot költ az uralkodó, szemben a tavalyi 6,5 millió fonttal. A személyzet bére 10,3 millióról 9,9 millió fontra csökkent, kommunikációra pedig 600 ezer helyett 400 ezer font költhetõ.

A Daily Mail brit lap arról számolt be, hogy egyesek látni vélték, ahogy a bálterem mennyezetérõl csöpög a víz. De mivel az udvar karbantartásokra fordított kiadásait is megkurtították, lehet, hogy csak néhány vödröt tud venni II. Erzsébet.

Hogy azután mi lesz, arról egyelõre nincs konkrét bejelentés. Az új konzervatív-liberális kormány által a múlt hónapban benyújtott soron kívüli költségvetésben csak annyi szerepel, hogy a kormány 2011 után új alapokra kívánja helyezni az uralkodó hivatali kiadásainak finanszírozását, a mostani mechanizmust "egyszerû és korszerû" rendszer váltja majd fel, és a Civil List juttatásainak felhasználását - az egyéb állami kiadásokhoz hasonlóan - az országos számvevõ testület ellenõrzi majd.