2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vesztett a véradási jogaiért küzdõ meleg férfi Kínában

Elutasították annak a meleg férfinak a keresetét Kínában, aki a vöröskereszt egyik központját akarta beperelni, mert homoszexuálisként nem adhatott vért.
A szerkesztõként dolgozó férfi 2010 júniusban fordult bírósághoz a Pekingtõl észak-nyugatra fekvõ Hajtienben (Haidian). Beszámolók szerint ez volt az elsõ ilyen ügy az ázsiai országban.

A Beijing Times úgy értesült, hogy a férfi - írói álnevén Vang Ce-cseng - ügyét szerdán indoklás nélkül elutasította a bíróság.

Korábbi hírek alapján az illetõ június elején jelentkezett véradásra, a kérdõíven homoszexuálisként jelölve meg magát. Ezt követõen tagadták meg, hogy vért adjon.

A kínai egészségügyi minisztérium által hozott és az országos vérellátási központ által kihirdetett szabályok értelmében homoszexuálisok és több partnerrel kapcsolatban lévõk nem adhatnak vért.

Vang álláspontja szerint hátrányos megkülönböztetés áldozata lett. Bocsánatkérést várt a véradó központtól, és engedélyt akart arra, hogy vért adhasson.

A világ legnépesebb országában a homoszexualitást 2001-ig mentális betegségnek tekintették, a melegek mind a mai napig társadalmi és családi nyomással szembesülnek, noha történtek lépések a nagyobb elfogadás irányában.

Szakértõi becslések szerint Kínában 30 millió meleg és leszbikus él, ez a lakosság 2,3 százalékát jelenti. Megfigyelõk azonban úgy vélekednek, hogy ennél magasabb is lehet a számuk, de sokan még mindig nem vállalják fel szexuális irányultságukat.