2024.04.25. - Márk

A mélybe rántotta a két magyar fiatalt az elsüllyedt roncs

Félõ, hogy az eltûnt két magyar turistát az összeroncsolódott városnézõ kétéltû vízibusz a mélybe rántotta Philadelphiában a Delaware folyón történt balesetben - jelentette a helyi sajtó. A kikötõváros rendõrsége és a parti õrség csütörtök reggel hajókkal folytatta a keresést a két eltûnt fiatal, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú után - tudósított a helyszínrõl a WPVI-TV.
A hatóságok szonár segítségével megtalálták a folyó fenekére, 15 méter mélyre süllyedt roncsot, amelyet még csütörtökön kiemelnek a vízbõl. A parti õrség tájékoztatása szerint egyre kisebb az esély arra, hogy a két fiatal élve elõkerül.

Todd Gatlin, a parti õrség kapitánya elmondta, hogy a roncs szinte teljes sötétségben van, ezért, valamint a veszélyes áramlatok miatt a búvárokat csütörtökön már nem küldik vissza a folyófenékre. "Nem tudni, hogy vannak-e holttestek a hajóban, akkora a sötétség (...) az ember az orráig nem lát" - mondta Charles Ramsey rendõrkapitány.

A folyóban az apály-dagály jelensége miatt erõsek az áramlatok, így elképzelhetõ, hogy a víz a nyitott vízibuszból kisodorta az áldozatokat, amelyeket a folyó magával vihetett az óceán felé.

A vízibuszba szerda kora délután a Delaware folyón egy 76 méter hosszú vontatott uszály ütközött nem messze a keleti parti metropolisz Ben Franklin hídjától, néhány perccel azután, hogy a busz mûszaki hiba miatt megállásra kényszerült. Az ütközés nyomán vízbe került 37 ember (35 turista és 2 fõs személyzet) közül 35 embert sikerült kimenteni. A baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított tíz turista között három magyar volt; a sérülteket ellátták és kiengedték a kórházból.

A balesetet a partról többen látták. A szemtanúk egyike arra emlékezett, hogy nagy csattanás hallatszott, egy másik úgy idézte fel az esetet, hogy az uszály valósággal átgázolt a vízibuszon, darabokra törte azt, és a buszból mentõmellényt viselõ emberek ugrottak vízbe.

Az egyik utas, Sandy Cohen elmondta, hogy az egész ügy apró kellemetlenségnek tûnt, amikor a vízbe hajtó jármû motorjából füst tört elõ. Visszaemlékezett, éppen férjével beszélt telefonon, amikor meghallotta a turistacsoport más tagjainak kiáltozását. "Óh, istenem, egy uszály közelít, és úgy tûnik, nem áll meg" - mondta egyikük. A nõ még meg tudta ragadni az ülése fölé akasztott mentõmellényt, amikor a kétéltû jármû az ütközés után süllyedni kezdett. Gyorsan víz alá került, egy kézzel kapaszkodott a mellénybe, miközben lába összeakadt másokéval. Amikor felmerült a felszínre, látta, hogy egy magyar fiatal a csoportból ugyanabba a mellénybe kapaszkodik. "Ne engedd el" - mondta neki. Néhány perccel késõbb kimentették õket.