2024.04.25. - Márk

Hatvanmillió forint kártérítés egy görögnek, akit töröknek tüntettek fel egy svéd joghurton

Közel 60 millió forintnak megfelelõ kártérítést üti a markát annak a görög nyugdíjasnak, akit egy svéd joghurtgyártó töröknek feltüntetve használt egy terméke reklámarcaként.
Az Expressen címû stockholmi lap szerdai értesülése szerint a Lindahl tejipari vállalat kész 2 millió svéd korona jóvátételt fizetni a 77 éves Minasz Karacoglisznak, akinek fotóját a tudta és engedélye nélkül használták fel egy "török joghurt" dobozán.

A Delphibe való idõs görög férfi csak nemrég, nyolc év után értesült ismerõsöktõl fotójának illetéktelen felhasználásáról, és 50 millió svéd korona (közel másfél milliárd forint) kártérítési követeléssel állt elõ, mondván, hogy nem akar szerepelni semmiféle reklámban, fõleg nem törökként.

Az eredetileg követelt csillagászati összeget a svéd joghurtgyártó elutasította, mint "õrültséget", már csak azért is, mert ekkora összeg a szóban forgó terméke teljes éves árbevételével egyenlõ.

A Lindahl közölte, hogy inkább fizet kétmilliót, mint hogy bizonytalan kimenetelû és költségû bírósági pereket vonjon magára Görögországban.

Úgy tûnik, hogy a görög nyugdíjas elfogadja az önként felkínált összeget. "Ebbõl kiegészíthetem a nyugdíjamat és egy kicsit segíthetek a gyerekeimnek is" - mondta az athéni tévében.

Idõs kora ellenére Karacoglisz vándorárusként járja a vásárokat szerte az országban, és mutatós õsz szakálla miatt gyakran lefényképezik õt turisták; valószínûleg egy ilyen fotó kerülhetett a svéd joghurtüzem reklámügynökségéhez is.

A Lindahl a baklövést elkövetõ reklámügynökségen próbálja meg majd behajtani a görög nyugdíjasnak kifizetett jóvátételt.