2024.04.16. - Csongor

Forradalom a borotválkozásban: a gyémántpenge

Egy német kutatócsapat olyan borotvapengét fejlesztett ki, amely jóval élesebb és hosszabb életû minden eddigi pengénél - a borotválkozásban ezáltal minõségi ugrás következhet be.
A borotvapenge elõállításához elõször egy nanokristályos gyémántréteget visznek fel a keményfém pengére. Ezt követõen a réteg apró drágaköveit az újonnan kifejlesztett plazmaköszörüléses eljárással addig csiszolják, míg a penge éle már csak pár nanométernyi, és csupán néhány atomból áll. Az ulmi kutatóknak ezzel elõször sikerült a világ legkeményebb anyagát a lehetõ legélesebb pengeéllel kombinálniuk.

A penge "atyja" André Flöter fizikus, az ulmi Gyémánttermék Társaság Kft. (GFD) üzletvezetõje. A gyémánt rendkívüli tulajdonságai ellenére ipari alapanyagként sokáig alárendelt szerepet játszott.

Ennek elsõsorban a nyersanyag ritka természetes elõfordulása és a mesterséges elõállítás magas költsége volt az oka. A nyolcvanas évek elején azonban egy új eljárás révén sikerült vékony rétegekben kedvezõ áron elõállítani gyémántot.

Az ipari gyémántpengék élettartama az acélpengékének akár ezerszeresét is eléri. Flöter és kollégái most azt tervezik, hogy további partnerekkel együttmûködve elérhetõvé teszik az új technológiát a borotválkozás területén.

Az ulmi egyetem professzorával, Hans-Jörg Fechttel együttmûködve a GFD már évek óta gyárt vágástechnikai termékeket.