2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ötmillió dolláros pert akasztott George Lucas a jedi névvel visszaélõ cég nyakába

Ötmillió dolláros pert akasztott George Lucas, a Star Wars atyja egy cég nyakába, amely gondolattal irányítható számítógépes alkalmazását a "jedi" névvel fémjelezte.
Az alperes Jedi Mind Inc. olyan vezeték nélküli headsetet kínál, amely az agyhullámok tudatos és nem tudatos szintjét is érzékelve lehetõvé teszi, hogy a felhasználó számítógépes játékot irányítson vagy bizonyos szoftveralkalmazásokat futtasson pusztán a gondolataival.

A "Jedi Mind" kifejezés a Lucas alkotta Star Wars-filmsagából ismerõs. A jedi lovagok egyik képességére utal, amellyel a gondolataik segítségével képesek erõszakmentesen megoldani konfliktusokat úgy, hogy megváltoztatják ellenfeleik szándékát.

A filmes által irányított LucasFilm produkciós cég 2009 májusában felszólította a Jedi Mind képviselõit, hogy álljanak el a névbitorlástól. A cég vezetõje, Brent Fouch szinte nyomban ígéretet is tett erre, de Lucasék szerint azóta sem történt semmi, pedig tavaly szeptemberben tettek egy újabb kísérletet: peren kívüli rendezést ajánlottak a Jedi Mindnak.

A cég egyébként a Master Mind, a Jedi Mouse (gondolattal irányítható egér) és a Think Tac Toe elnevezésû termékeket forgalmazza.

A stúdió szerint a márkanév elorzása összezavarja a piaci érdekeltségeiket, károsítja üzleti érdekeiket és reputációjukat, ezért legkevesebb ötmillió dolláros (több mint egymilliárd forintos) kártérítést kértek keresetükben.