2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A világ legnagyobb libikókáját építették fel New Yorkban

A világ legnagyobb libikókáját építették meg New Yorkban. A faszerkezet huszonöt méter hosszú, és mindennek lehet nevezni, csak gyerekjátéknak nem: ugyanis a levegõbe emelkedõ "ülõkéje" három és fél méterre lebeg a földtõl.
A hatalmas mérleghintát Ashrita Furman vezetésével egy vállalkozó kedvû csapat készítette Queens negyedben. Nem mindennapi méreténél fogva várhatóan bekerül a Guinness Világrekordok Könyvébe is.

Az ötvenöt éves üzletember amúgy szinte megszállottan hajszolja a különbözõ furcsa rekordokat, eddig 299 alkalommal jegyezték be nevét a Guinness-könyvbe. Ezzel õt tekintik a világcsúcsok csúcstartójának. Elsõ rekordját harminc évvel ezelõtt produkálta, és bár teljesítményei közül jó néhányat az évek során felülmúltak, 122 Guinness-csúcs még mindig az õ nevéhez fûzõdik.

A múlt héten például azzal került be a rekorderek közé, hogy egészen szokatlan versolvasást szervezett: ugyanazt a költeményt 146-an adták elõ, méghozzá 146 különbözõ nyelven.

A rendkívüli felolvasás egy New York-i épület Central Parkra nézõ tetõteraszán, naplementekor zajlott le. A versmondók egy részét az amerikai nagyvárosban dolgozó diplomácia karból verbuválta Furman, de a szereplõk között feltûnt Carl Lewis korábbi amerikai rövidtávfutó, olimpiai bajnok és világcsúcstartó vágtázó is.

Sri Chinmoy indiai spirituális tanító, filozófus, költõ, festõ és zeneszerzõ Légy olyan, mint egy gyerek címû alkotása egyebek között rétóromán, ladin, zulu és bengáli nyelven is elhangzott, sõt az egyik elõadó biszlamául tolmácsolta a költeményt. Az utóbbi nyelvet mintegy hatezren beszélik Vanuatu szigetén és Új-Keladóniában.