2024.04.20. - Tivadar

Szerbiai herefõzési fesztivál

Nem mindennapi gasztronómiai fesztivált rendeznek évrõl évre egy szerbiai hegyvidéki falucskában, Ozremben: az idén ismét megtartották a hangzatos nevet viselõ "herefõzési világbajnokságot".
Az üstökben ilyenkor ízletes finomságok vagy éppenséggel gyomorforgató étkek rotyognak, attól függõen, hogy kinek mi ízlik. Fõ alapanyagként bika-, medve, teve-, strucc- vagy kenguruhere szolgál, amelyet a legkülönbözõbb, elsõsorban a környéken termesztett zöldséggel és fûszerrel bolondítanak meg, és igencsak változatos formában tálalnak. Van, aki herepizzát készít, van, aki görögös muszakát süt belõle; de akad olyan séf, aki a besamelmártásosra esküszik.

Körítésnek általában sült disznókarajt vagy bárányt kínálnak hozzá.

"Ez a fesztivál az élvezetekrõl, az ennivalóról és a bátorságról szól" - mondja Ljubomir Erovic szerb szakácsmester, aki könyvet írt a herékbõl készült ínyenc ételekrõl. Õ a "világbajnokság" fõ szervezõje.

A tavalyi gyõztes, Lévai Zoltán a bikahere-pörköltöt élteti: szerinte nincs is annál jobb.

A környéken - mint általában a Balkánon - úgy tartják, hogy a here növeli a férfiasságot, mert roppant gazdag a legfontosabb férfi hormonban, a tesztoszteronban.

Mindenesetre a versenyre benevezett, majd jó ízûen elfogyasztott herefalatokat a látogatók tekintélyes mennyiségû sörrel és borral öblítették le.