2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nótaéneklési világrekord Kékcsén

Több mint hatvankilenc órás magyarnóta- és népdaléneklési világrekordot állítottak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén.
A Kisvárdához közeli, 1500 lakosú településen 39 csoport csaknem 800 tagja 69 óra 2 percig énekelt csütörtöktõl vasárnapig. Összesen mintegy 3500 magyar nóta és népdal csendült fel az ajkakról: ilyen nagy számú és hosszú ideig tartó éneklést még sehol sem tartottak a világon.

A nem mindennapi csúcsot tanúsító jegyzõkönyvet Sebestyén István, a Magyar Rekordok Bizottságának képviselõje hitelesítette a népdalkultúra hagyományainak ápolásáról ismert kis községben.

A rekord felállításában nemcsak a nótás kedvû kékcseiek vettek részt, hanem érkeztek vendégek a közös éneklésre az ország szinte minden részébõl. A legtöbb dalcsoport a vidéki kistelepülésekrõl, fõként a szabolcsi falvakból lépett fel, de a magyar nóta és a népdal hagyományát ápolók között voltak budapesti, debreceni és miskolci együttesek is.

Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere a kezdeményezésrõl elmondta, hogy az észak-szabolcsi falut igen jókedvû, nótázást kedvelõ emberek lakják, ezért gondolt a település önkormányzata arra, hogy éneklési rekord felállításával teszik ezt örök emlékûvé.

A rendezvény szervezését a polgármester és a község jegyzõje, Debreczenszki Julianna irányította és végezte. A helyi lakosok közül mintegy 300-an énekeltek is a világrekord felállítása során.