2024.04.25. - Márk

Alkoholproblémákkal küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része

Alkoholelvonási tünetekkel küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része. Mint Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter az El País címû spanyol napilapnak nyilatkozva elismerte, a 33 beszorult bányász közül a múltban több is rendszeresen fogyasztott alkoholt, hogy leküzdje a mélyben végzett munkával járó félelmet. Mint mondta, egyesek idõnként "nagy mennyiséget" is magukhoz vettek.
"Olykor nem jó, ha egy szenvedélyt egy csapásra, szélsõséges kúrával fojtanak el" - fogalmaz a miniszter a spanyol lap hétfõi számában megjelent interjúban.

A bányászok Sebastián Pinera államfõvel folytatott elsõ telefonbeszélgetésükben egy "pohárka bort" kértek, hogy megünnepelhessék az ország függetlenségének kétszázadik évfordulóját. A mentési mûvelet vezetõi ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt vájárok sem alkoholt, sem dohányt nem kaphatnak.

Az El País értesülései szerint a bányászok között alkoholisták és drogfüggõk is vannak, a hirtelen megvonás azonban egyelõre semmilyen kihatással nem volt a kényszerûen összejött közösség életére.

2010 augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévõ San José-i réz- és aranybányában rekedt bányászok mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérõjû alagutat kell fúrni. A fúrás a tervek szerint hétfõ délután kezdõdik.