2024.04.20. - Tivadar

Túszdráma a Discovery Channel épületében - lelõtték a támadót

Lelõtték szerda délután azt a fegyveres túszejtõt, aki három foglyot ejtett a Discovery Channel központjában, Washington egyik elõvárosában, Silver Springben.
A túszok sértetlenül menekültek meg, a túszejtõ életét vesztette. Az épületbõl a rendõrség tájékoztatása szerint robbanás hallatszott.

A fegyveressel több órán át telefonon tárgyaltak a megadásról. A rohamrendõrök akkor léptek akcióba, amikor az épület zártláncú biztonsági videohálózatának képén azt látták, hogy a férfi ráfogja pisztolyát az egyik túszra.

A túszejtõ egy James C. Lee nevû férfi volt, aki a testére bádogtartályokat erõsített. Hivatalos források korábban nem zárták ki annak a lehetõségét, hogy ezek robbanószerkezetek voltak. A rendõrök vizsgálat alá vették a dobozokat.

A The Gazzette, a Silver Spinget is magában foglaló Montgomery megyében kiadott újság szerint a férfit 2008-ban ugyanezen a helyen már õrizetbe vették. Akkor több ezer dollárnyi készpénzt szórt szét az épület elõtt.

A férfi két évvel ezelõtt azért tiltakozott, mert megítélése szerint csatorna célja a profitszerzés és nem a Föld megmentése. A kaliforniai San Diegóból érkezett Lee a bírósági tárgyaláson kijelentette: azután kezdett el a bolygó megmentéséért tüntetni, hogy elvesztette az állását. Mint mondta, cselekedeteiben Daniel Quinn környezetvédõ író regénye, az Ishmael és a volt amerikai alelnök, Al Gore által jegyzett dokumentumfilm, a Kellemetlen igazság ihlette.

A CNN szerint Lee a weboldalára feltöltött közleményében "szennynek" nevezte az emberiséget.

A Discovery Channel alkalmazottjai szerint az tévéállomás a közelmúltban több fenyegetõ hívást kapott egy Whale Wars (Bálnaháború) címû mûsora miatt, amely bemutatja ahogy környezetvédõk bálnavadász hajókat támadnak meg.

Korábban írtuk

Túszul ejtett egy személyt egy fegyveres férfi a Discovery Channel központjában, Washington egyik elõvárosában, Silver Springben - jelentették szerdán amerikai tévéállomások.

Az épületet, ahol a tv-csatorna mûködik, kiürítették és a környékét lezárták. Dan Fritz, a médiának nyilatkozó rendõr nem erõsítette meg, hogy a túszejtés során lövések dördültek el, amint arról korábban hírek hangzottak el. Fritz elmondta, hogy a túszejtõ, egy "ázsiai férfi", aki a testére "tartályt, vagy tartályokat" erõsített.

A rendõr nem zárta ki annak a lehetõségét, hogy ezek robbanószerkezetek. A túsztárgyalók kapcsolatba léptek a fegyveressel, akinek követeléseit egyelõre nem hozták nyilvánosságra.

Dan Fritz nem tudta megmondani, hogy az épületben, amelyben egy óvoda is mûködik, maradtak-e civilek.