2024.04.18. - Andrea, Ilma

A pénz elégedetté tesz, de nem boldoggá

A pénz boldogít, de csak egy bizonyos összeghatárig - derítették ki Daniel Kahneman Nobel-díjas tudós vezetésével kutatók egy amerikai felmérés eredményeit értékelve.
A szakemberek szerint a határ 75 ezer dolláros (16,57 millió forintos) éves jövedelemnél húzható meg. Aki ennél többet keresett, az elégedettebb volt, de nem feltétlenül boldogabb - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). A szegénység ellenben elégedetlenné és boldogtalanná tesz.

Kahneman és Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdásza vezérletével a kutatók több mint 450 ezer olyan kérdõívet értékeltek ki, amelyeket a résztvevõk 2008 és 2009 folyamán válaszoltak meg. Ennek során saját életüket egy tízes skálán kellett értékelniük, a tíz pont jelentette a legjobb értékelést.

A kutatók emellett a válaszadók "érzelmi elégedettségére" is kíváncsiak voltak, ezalatt az öröm, a stressz, a szomorúság, a düh és más érzelmek hõfokát firtatták.

Az értékelésbõl kiderült: pozitívabban értékelték életüket, ha magasabbak voltak bevételeik. Az elégedettség kéz a kézben járt a magasabb fizetéssel, a boldogság azonban 75 ezer dollár felett nem fokozódott. "Arra következtetünk, hogy a pénzért elégedettséget kap az ember, de boldogságot nem" - írták a szakemberek.

Tanulmányukban ugyanakkor nem állítják, hogy a tehetõsek nem örülnének annak, ha fizetésük 100 ezerrõl 150 ezer dollárra emelkedne. Csak arra utal, hogy egy bizonyos összeghatár felett a boldogságot más tényezõk befolyásolják.

A vizsgálat kimutatta: a szegények a váláshoz, a betegségekhez és a magányhoz hasonló kellemetlen élményeket rosszabban élik meg a tehetõsebbeknél.