2024.04.24. - György

A saját készítésû étel nem jelent jobb étrendet

Nem jelent feltétlenül egészségesebb étrendet, ha valaki maga készíti ételét, mint ha más fõztjét eszi - állapították meg felmérésükben ausztrál kutatók.
2814 ausztrál felnõttet kérdeztek meg, akiknek életkora 26 és 36 év között volt. Megállapításaik szerint átlagosan nem volt egészségesebb az étrendje azoknak, akik fõétkezésük elkészítésében részt vettek, azokhoz képest, akik más fõztjét ették.

Korábbi vizsgálatok tizenévesek és fiatal felnõttek körében azt találták, hogy összefüggésben van az egészségesebb étrend azzal, hogy valaki maga készíti el ételét, vagy legalább részt vesz az elkészítésében.

A mostani reprezentatív felmérésben a nõk kétharmada válaszolta, hogy munkanapokon az õ egyedüli felelõsségük az otthoni ételkészítés, míg a férfiak 29 százaléka állította ugyanezt. Közös ételkészítésrõl a nõk 23, a férfiak 27 százaléka számolt be.

A szakemberek nem találtak jelentõs különbséget a csoportok között az elfogyasztott zöldség vagy gyümölcs mennyiségében, ahogy a házhoz rendelés gyakoriságában sem. Utóbbi általában magasabb zsír-, só- és cukortartalmú ételeket jelent.