2024.03.29. - Auguszta

Gyermekgyilkos gall légionáriusok nyomai Nagy-Britanniában

Gall légionáriusok követhették el ezerhétszáz évvel ezelõtt azt a gyermekgyilkosságot, amelynek sietve elföldelt áldozatát Vindolanda római erõd kaszárnyájának padlója alatt fedezték fel brit régészek.
A Northumberland-grófságban felfedezett csontváz egy nyolc-tíz év körüli kislányé volt, akinek kezeit halála elõtt összekötözték. A Vindolanda Trust szakemberei szerint az áldozat sírhelye alapján majdnem teljes bizonyossággal megállapítható, hogy bûntény történt. A római korban ugyanis szigorúan tilos volt temetkezni a város területén, e szabályt Vindolanda lakói is betartották, hiszen temetõi a településen kívül helyezkedtek el.

A csontokról, amelyeket egy sekély gödörben fedeztek fel a legénységi szállás sarkában, elõször azt hitték, hogy egy nagyobb kutya földi maradványai.

"Rendkívül nehéz lehetett kicsempészni egy holttestet a laktanyából, majd az erõdbõl. Azt viszont már sohasem tudjuk meg, összejátszott-e a barakkban élõ többi legionárius a gyilkossal, vagy sem" - magyarázta Patricia Birley, a Vindolanda Trust igazgatója.

A csontváz azonosítását Trudy Buck, a Durham University antropológusa végezte, aki a maradványok további vizsgálatával szeretné megállapítani a halál okát.

A Vindolanda Trust ásatásai során napvilágra kerültek a brit szigetek legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt római kori írásos dokumentumai is. Ezekbõl kiderül, hogy a halál feltételezett idõpontjában, a Kr.u. III. század közepén a IV. gall cohors állomásozott Vindolanda erõdítményében.

A mostani nem az elsõ római kori gyilkossági eset, amelyet a bûntény után több mint másfél évezreddel vizsgálnak ki Nagy-Britanniában. Az 1930-as években halottkém vizsgált meg két csontvázat, amelyek Housesteads római erõdítmény egyik polgári otthonának padlója alatt lettek elföldelve. A halottkém megállapította, hogy "ismeretlen személyek által, Kr.u. 367 elõtt elkövetett gyilkosságról van szó". A szakértõknek nem lehetett egyébként túl nehéz dolga, mivel az egyik áldozat bordái között még mindig ott volt az oldalába szúrt penge.