2024.04.19. - Emma

Nem fél az emberbõl lett kísérleti nyúl

Gyógyszercégeknek ajánlotta fel testét egy olasz munkanélküli. Évente 15-20 napot dolgozik, és a kísérletek jelentõségétõl függõen napi 250-600 eurót keres.
"Svájcban élõ rokonaimnál újságban olvastam gyógyszergyártók hirdetését. Új termékek teszteléséhez önkénteseket kerestek. Munkanélküli voltam, így jelentkeztem" - számolt be történetérõl a ma 34 éves R.S. Az olasz csizmának majdnem a talpánál, Basilicata tartomány székhelyén, Potenzában él a "humán kísérleti nyúl".

A bölcsészkaron diplomát szerzett, de ezzel munkát találni nem tudó fiatalember 2006 óta dolgozik svájci gyógyszercégek és klinikák felkérésére.

Tablettákat, kenõcsöket, vízben oldódó porokat és más orvosságokat próbálnak ki rajta. Szerzõdése pontosan tartalmazza jogait, kötelességeit és a lehetséges kockázatokat is. R.S. azonban úgy nyilatkozott, semmitõl nem tart. "Féltett kincsként kezelnek. Beteg biztos nem leszek. Tudósok, magas képzettségû szakorvosok foglalkoznak velem, és minden jelentõsebb teszt után pihentetik a szervezetemet".

Az olasz kísérleti nyúl elmondta, õt azért választották ki, mivel kiváló egészségnek örvend,és a pszichológiai tesztet is jól teljesítette. Ismer azonban olyan kollégát, aki betegként jelentkezett éppen saját gyógyulása reményében. "Nem vagyok büszke a munkámra,de nem is szégyellem, ennyit Olaszországban a végzettségemmel soha nem tudnék keresni, és harmincévesen el kell magam tartani" - jegyezte meg.