2024.03.29. - Auguszta

Négyszáz üveg bort süllyesztettek el a Genfi-tóban

Négyszáz üveg Chasselas bort süllyesztettek a Genfi-tóba Montreux-ben a Chillon-kastély közelében.
Az üvegek hosszú évekig maradnak a tóban, borászok ugyanis így szeretnék tesztelni, hogy a tóban ideálisak-e a feltételek a bor tárolására és érlelésére.

A Chillon-kastélyból egy kötélre erõsített, ónból készült ládát eresztettek harminc méter mélyre a tóba, amelynek ezen a helyen a mélysége nyolcvan méter. A ládába összesen négyszáz üveg Clos de Chillion és Aigle Les Murailles nevû bort zártak.

Daniel Dufaux, a Svájci Borászok Szövetségének elnöke és a Henri Badoux Részvénytársaság mûszaki igazgatója elmondta, harminc méteres mélységben a bor számára ideális tárolási lehetõségek találhatóak: a hõmérséklet állandóan tizenkét Celsius-fok, teljes a sötétség és a nedvesség is változatlan.

A következõ húsz éven át minden évben tizenkét üveget vesznek ki a ládából, és összehasonlítják tartalmuk minõségét az azonos évjáratú, de pincében tárolt Chasselas üvegekével.

A kísérlet során arra próbálnak rájönni, hogyan õrizhetõ meg tovább a Chasselas.