2024.04.18. - Andrea, Ilma

Nepáli fiatalember a világ legkisebb férfija

Hatvanhét centiméter magas nepáli fiatalember a világ legkisebb férfija. "Nagyon boldog és izgatott vagyok" - mondta Magar, aki eddig a világ legkisebb kamaszának címét viselte.
Családja ugyan már évek óta sürgette a rekordokat hitelesítõ Guinnesst, hogy ismerjék el a világ legkisebb férfijának is, a kérést azonban eddig azzal utasították el, hogy a fiú még nõhet.

Ebben a kategóriában a korábbi rekorder a 70 centiméter magas kolumbiai Edward Nino Hernandez volt.

Magar méreteit csütörtökön hitelesítették orvosok és a Guinness kiküldöttei a fiú szülõvárosában, a Katmandutól 200 kilométerre nyugatra fekvõ, turisták által szívesen látogatott Pokharában.

Az 5,5 kilogrammot nyomó Magar mindössze 600 grammal született. Szülei nem tudják, hogy miért nem fejlõdött rendesen, 13 éves öccse a korosztályának megfelelõ nagyságú.

A kétszobás házban élõ család egyszerû körülmények között, gyümölcseladásból tartja fenn magát. A hároméves kisbaba nagyságának megfelelõ Magar iskolába is járt, de tanulási nehézségei voltak. A fiú mostanában egy utazó tánccsoport tagjaként járja a vidéket.

A nepáli kormány a jövõre meghirdetett nepáli turisztikai év alkalmából jószolgálati nagykövetének nevezte ki a rekordert.

Mint Magar szülei elmondták: abban bíznak, hogy világrekorderként és a média figyelme folytán nem kell majd aggódniuk fiuk jövõje miatt.