2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Elvesztette a nukleáris kódokat az elnök

Bill Clinton volt amerikai államfõ hivatali ideje alatt több hónapra elveszítette azt a kártyát, amellyel az atomtámadás indításához szükséges kódokat tartalmazó elnöki bõrönd kinyitható.
Errõl Hugh Shelton, a Clinton-adminisztráció idején a vezérkari fõnökök egyesített bizottságának elnökeként szolgált tábornok számolt be "Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior" (Tétovázás nélkül: Egy amerikai harcos kalandos utazása) címû emlékiratában. Shelton szerint az elnök 2000-ben veszítette el a „keksz” kódnéven emlegetett kártyát.

A Clinton-adminisztráció hanyagságát egy hét évvel ezelõtt kiadott könyv korábban már felfedte, amelyet Robert Patterson, a „focilabda” kódnéven emlegetett nukleáris bõrönd egyik hordozója írt. Patterson azt állította, hogy az 1998-as Lewinsky-botrány kirobbanása utáni reggelen rutinellenõrzés céljából kérte el az elnöktõl a kártyát, aki bevallotta, hogy nem emlékszik, hol hagyta azt. Korábban Jimmy Carter volt elnökrõl is elterjedt egy hasonló történet, mely szerint Carter úgy küldte el öltönyét a tisztítóhoz, hogy a kártya annak zsebében maradt.