2024.03.29. - Auguszta

Több mint 900 millió forintért kelt el James Bond Aston Martinja

Egy amerikai üzletember 2,9 millió fontért, azaz mintegy 913 millió forintért vásárolta meg azt az 1964-es Aston Martin DB5-öst, amely a James Bondot alakító Sean Connery skót színésszel együtt a Goldfinger és a Tûzgolyó címû filmben szerepelt.
Az RM Auctions elõzetes becsléseiben még az ötmillió fontos (1,57 milliárd forintos) leütési árat sem tartotta lehetetlennek a "világ leghíresebb autójaként" emlegetett jármûért.

Az árverésen ehhez képest jóval kevesebbért adták el a "Q-felszereltségû" luxusautót Harry Yeaggy üzletembernek. Q, a brit titkosszolgálat technikai fejlesztéseiért felelõs részlegének filmbeli feje gépfegyverrel, golyóálló páncéllal, nyomkövetõvel, eltolható tetõvel, szögszóróval, olajfúvóval és füstüveggel szerelte fel Bond parancsnok szolgálati autóját. A film kedvéért beépített eszközök közül a gépfegyverek kivételével például a rendszámtábla-forgató mechanika is valódi.

Az egyetlen megmaradt, James Bond filmben is szereplõ Aston Martint korábbi tulajdonosa Jerry Lee amerikai rádiómágnás volt, aki 1969-ben közvetlenül a gyártótól mindössze 12 ezer dollárért szerezte meg a híres kocsit.