2024.04.20. - Tivadar

Szélessávú internet a világ tetején

Egy magán telekommunikácós szolgáltató szélessávú internetet biztosított a Mount Everesten: átadta Nepál elsõ 3G-s mobilhálózatát a Himaláján fekvõ alaptáborban.
A szolgáltatás segítségére lesz mindannak a több tízezer hegymászónak, aki évente felkeresi a hegyvidéket. Ezidáig a sportembereknek méregdrága mûholdas telefonokkal kellett felszerelkezniük, hogy tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal.

Az Ncell nevû távközlési szolgáltató szerint "ez az eredmény olyan hatalmas, mint maga a hegy, mivel a 3G-s mobiltechnológia kínálta szélessávú szolgáltatás gyorsabb és könnyebben elérhetõ telekommunikációs lehetõséget biztosít a Kumbu-völgyben élõk és a hegymászók számára".

Az Ncell helyi beruházók és a TeliaSonera által létrehozott vegyesvállalat.

"Ma lebonyolítottuk az eddigi legmagasabb pontról indított videotelefon-beszélgetést" - mondta a cég finn vezetõje, Pasi Koistinen utalván a hegymászók kiindulópontjaként számon tartott alaptábor 5300 méteres tengerszint feletti magasságára, ahol kipróbálták a rendszert. A hálózaton át sokkal olcsóbb a kommunikáció, mint a korábban alkalmazott mûholdas rendszerrel.

Dél-Ázsia legszegényebb országának, a 28 millió lakosú Nepálnak mindössze egyharmadában érhetõek el távközlési szolgáltatások. Az Ncell szerint a TeliaSonera további egymillió dollárt fektetne be az ország fejlesztésébe, így reményei szerint jövõre már 90 százalékos lefedettséget érne el mobilhálózatával.