2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyák ették meg a falu utolsó lakóját

Az egykor csaknem ezer lelket számláló Vinnyica megyei falucska utolsó lakójának csontjait a keresésére indult emberek találták meg a közeli erdõben.
Voszkodavnyica község röviddel Ukrajna függetlenné válását követõen néptelenedett el, amikor a hatóságok kilátástalannak nyilvánították a jövõjét, és fokozatosan leépítették a település közmûellátását. Utoljára már csak egy 62 éves nyugalmazott matróz, Volodimir Boreckij maradt ott, a többé-kevésbé épen maradt szülõi házában, aki villany híján gyertyát gyújtott esténként, és az egyetlen tehenétõl származó tej eladásából tartotta fent magát - adta hírül az UA-Reporter internetes hírújság.

A férfi eltûnését a szomszédos faluban lakó állandó vevõinek egyike jelentette a rendõrségen, miután már egy több mint egy hete nem jelentkezett. A keresésére kiküldött csapatok többnapi kutatás után bukkantak emberi csontokra a közeli erdõben. A vizsgálatok során kiderült, hogy az eltûnt férfi maradványait találták meg. A csontokról kóbor kutyák és rókák tisztították le a húst. Halálának oka egyelõre nem ismert.

Volodimir Boreckijrõl nemrég egy tévériport és több újságcikk is beszámolt, mint az utolsó ukrán remetérõl. Akkor többen is felajánlottak neki lakást, házat a közeli lakott településeken, ám õ nem volt hajlandó elhagyni az otthonát. Az ország függetlenné válása óta Ukrajnában több tucat falu tûnt el a térképrõl az elnéptelenedés következtében. Egykori lakóik a növekvõ munkanélküliség és a nyomorúságos életkörülmények miatt a közeli városokba költöztek át.