2024.04.18. - Andrea, Ilma

A Facebook miatt jutott börtönbe

Egy brit bíróság 18 hétig tartó börtönbüntetésre ítélt egy 36 éves férfit, amiért "gonoszan rosszindulatú" üzeneteket hagyott Facebook oldalakon.
A 36 éves manchesteri férfi többi között a rákbetegségben meghalt Jane Goody valóságshow-sztár, valamint egy kutyatámadásban meghalt liverpooli gyerek emlékére létrehozott Facebook oldalon hagyott felháborító üzeneteket. A munkanélküli Com Coss a rendõrségnek azt állította, hogy örömét lelte a nekrofil és pedofil elemeket is tartalmazó kommentjeire adott reakciókban - írta a Manchester Evening News címû brit lap.

A férfi ügyében döntõ manchesteri bíróság egy 2003-as kommunikációs törvény alapján 18 hétig tartó börtönbüntetésre ítélte a "trollt", rosszindulatú kommentjei miatt. Az internetes szlengben "trollnak" nevezik azokat az embereket, akik felháborító, mély érzelmi reakciókat kiváltó kommentekkel árasztanak el oldalakat, a provokáció kedvéért.

A bíróság az ítélethozatalkor közölte: bár a törvény ajánlása szerint 12 hét börtönt kéne kiszabni, az eset súlyossága miatt 26 hetet kellene rácsok mögött töltenie. A 18 hetet azért kapta, mert korábban beismerõ vallomást tett.

A férfit júliusban tartóztatták le otthonában, miután a szomszédjainak küldött fényképes levélben eldicsekedett internetes trollkodásával. Eleinte nem volt hajlandó válaszolni a rendõrök kérdéseire, de késõbb beismerte, hogy õ írta a felháborító kommenteket.