2024.04.18. - Andrea, Ilma

Lady Gaga-kurzus az egyetemen

Lady Gaga világhírû énekesnõ sikerének elemzése lesz egy szeminárium tárgya a Dél-Karolinai Egyetemen, ahol a következõ szemeszterben indítanak órát a New York-i híresség gyorsan támadt sikere társadalmi hatásainak feltérképezésére.
A Lady Gaga és a hírnév szociológiája címû kurzust Nathieu Deflem, az egyetem szociológiai tanszékének professzora jegyzi, és azzal foglalkozik, hogy mi tehet híressé valakit napjaink társadalmában. Az ihletet - mint azt az óra címe is mutatja - a 24 éves énekesnõ példája szolgáltatta.

Az elõadások során különösen azokra a társadalmi szempontból fontos elemekre összpontosítanak, amelyek lehetõvé tették Lady Gaga számára, hogy a popzene virágzó ikonjává váljon - magyarázta Deflem.

Az oktató számos területen - így a populáris kultúra és az internet, a nemzetközi politika vagy éppen a terrorizmus elleni harc témájában - jártas, legújabb kurzusán azonban Lady Gaga hírnevének különbözõ dimenzióit akarja feltérképezni az énekesnõ zenéjén, videoklipjein, öltözködésén és mûvészi erõfeszítésein keresztül.

"Különös figyelem hárul a vele kapcsolatos vállalati stratégiákra, a nyilvánosságra, média hagyományos és a modern eszközeire, rajongóira, a meleg kultúrára gyakorolt hatására, a vallási, politikai, nemi és szexuális szerepeire" - ismertette januárban kezdõdõ kurzusát Deflem.