2024.03.29. - Auguszta

Nikotinból bio-növényvédõszer

Rossz idõk járnak a dohánytermesztõkre, az egészséges életmódért folytatott hadjárat nyomán a világ egyre több országában csökken a dohányosok száma, ezzel párhuzamosan pedig a füstölnivalók - cigaretta, szivar, pipadohány - iránti kereslet. Egy új tanulmány azonban reményt kelthet a dohányipar dolgozóiban: a hatalmas zöld levelekbõl környezetbarát növényvédõ szer készülhet.
A dohánylevélbõl készült fõzetet ma is alkalmazzák kiskertekben, háztáji gazdaságokban, például levéltetvek ellen. Hamarosan azonban nagyüzemi méretekben is alkalmazást nyerhet a dohány legfontosabb alkotórésze, a nikotin nevû vegyület.

Mint az ontariói egyetem kutatói beszámoltak róla, kísérleteik során vákuumba helyeztek dohányleveleket, majd 500 Celsius fokra hevítették õket. Az így nyert biológiai olajat többféle mezõgazdasági kártevõ - baktériumok, gombák, burgonyabogár - ellen próbálták ki. Ezek nagy része elpusztult az olajos permetezéstõl. A kutatók ebbõl arra következtetnek, hogy a nikotinolaj ipari méretekben is felhasználható lehet növényvédõ szer gyanánt.